Pankreas tümörleri zehirli kertenkele tükürüğü ile tespit edildi
2 mins read

Pankreas tümörleri zehirli kertenkele tükürüğü ile tespit edildi

Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, pankreasta bulunan insülinomaların tespitinde zehirli bir kertenkelenin tükürüğü kullanıldı.

PANKREAS TÜMÖRLERİ ARTIK KOLAYCA TESPİT EDİLEBİLECEK

Insülin üretiminden sorumlu hücrelerde meydana gelen bozulmalar sonucu ortaya çıkan insülinomaların tespiti uzun yıllardır zorlukla karşılanmaktaydı.

Ancak geliştirilen Exendin-PET taraması sayesinde insülinomaların yüzde 95’inin tespit edilebildiği keşfedildi. Bu oran mevcut taramalardan önemli ölçüde daha yüksek bir başarı oranı sunmaktadır.

Insülinomalar, pankreasın beta hücrelerinden kaynaklanan, kan şekerini düşüren iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve teşhisi zor bir durum oluşturabilir.

GİLA CANAVARININ TÜKÜRÜĞÜ TARAMA YÖNTEMİNE DAHİL EDİLDİ

Boncuklu kertenkele olarak da bilinen Gila canavarı tükürüğündeki bir madde, Exendin-PET taramasının geliştirilmesine yardımcı oldu.

Bu madde, tümörleri tespit eden GLP1 reseptörüne bağlanarak tespit işlemini gerçekleştirir. Bu yöntemle tümörlerin hassas bir şekilde lokalize edilmesi sağlanmış ve cerrahi müdahalelerin başarı şansı artırılmıştır.

ARTIK PANKREASI KESMEYE GEREK YOK

Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Martin Gotthardt, geçmişte tümörü bulmak için pankreasın bölümlerinin kesildiğini ancak bu durumun artık geçerli olmadığını vurguladı.

YENİ TARAMA YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI

Araştırmanın yazarı Marti Boss, yeni tarama yönteminin hastalara büyük fayda sağlayacağını ve diğer taramaların yerini alabileceğine inandıklarını söyledi.

Exendin-PET taramasının kliniklerde standart bir test olması için çalışmalar devam etmektedir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir